English (UK)Nederlands (NL-BE)
HU (hogeschool Utrecht) en Lornah Kiplagat Foundation bundelen krachten

Studenten HU helpen mee aan verbetering positie onderwijs voor meisjes in Kenia 

Studenten van vier verschillende locaties van Hogeschool Utrecht (HU) - Economie en Management, Natuur en Techniek, Educatie, en Gezondheidszorg - vertrekken vandaag naar de Rift Valley in Kenia om in een tiendaags zomerprogramma te werken aan twee onderwijsontwikkelingsprojecten. De studenten werken in Kenia samen met studenten van de lokale MOI-University (MOI). Hoofddoel van deze projecten is om de positie en de kwaliteit van het onderwijs voor meisjes in Kenia te verbeteren. Vanuit de invalshoeken: zorg, hygiëne, duurzaamheid, sport, onderwijs en financiële zaken.

Een groep van 11 HU- en MOI-studenten zal verblijven in een lokale kostschool voor meisjes in Singore. Aandachtspunten bij dit project liggen in het verlengde van de opleidingen van de deelnemende studenten. Zo werken ze aan een adviesrapport aan de schooldirectie, met daarin een plan tot de inzet van duurzame energiebronnen als water- en zonenergie. En proberen ze verbeterpunten in het onderwijs in kaart te brengen op het gebied van remedial teaching,  sport , creativiteit en communicatie. De activiteiten van deze groep studenten is te volgen op:http://www.hukeniagroep.waarbenjij.nu/

Het tweede project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Nederlands-Keniaanse hardloopster Lornah Kiplagat (de Lornah Kiplagat Foundation) en richt zich op verbetering van het onderwijsprogramma van meisjes in Kenia: 21 HU- en MOI-studenten maken een plan hoe middelbare scholen voor meisjes in de toekomst gecertificeerd zouden kunnen worden als Lornah Kiplagat school. Het label Lornah Kiplagat school zou dan moeten staan voor kwaliteit en sportiviteit. Een school kan een certificering verdienen als het veel extra activiteiten aanbiedt in het curriculum, zoals sport, creativiteit, management en informatietechnologie. Het concept is te vergelijken met de Johan Cruyff University, maar dan gericht op Kenia en omringende landen. Dit is een project waarbij de HU-studenten extra sterpunten buiten hun curriculum om kunnen behalen, binnen het zogenoemde Sirius programma*. De belevenissen van de groep studenten is te volgen via het blog van hun begeleider, Henk Penseel op: www.trajectum.hu.nl/blogs.

Door samen te werken met Keniaanse studenten in de verschillende disciplines wil Hogeschool Utrecht zowel de Nederlandse als Keniaanse studenten stimuleren om boven hun vakgebied uit te stijgen en te komen tot een onvergetelijke interculturele leerervaring.

Dit persbericht staat ook op onze site.


Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.

*Excellentieprogramma Sirius 
De HU vindt het belangrijk dat studenten het beste uit zichzelf halen. Daarom hebben we sinds 2009 een speciaal excellentieprogramma: Sirius. Dit programma richt zich niet alleen op de studenten met de hoogste cijfers, maar daagt alle studenten uit om het beste uit zichzelf te halen. Studenten krijgen de mogelijkheid om op vijf terreinen een extra predicaat ‘excellent’ op hun diploma te behalen: vakkundige en reflectieve professional, innovatie en disseminatie, internationaal perspectief, gedreven en leiderschapskwaliteiten.

Over MOI University 
Moi University ligt in Eldoret, 310 km ten noordwesten van Nairobi, de hoofdstad van Kenia. De universiteit is als tweede universiteit in het land opgericht toen de overheid de Moi University Act in 1984 aannam. Sinds de oprichting is de universiteit exponentieel gegroeid van een faculteit bij de start, tot 15 scholen en 5 dependances in 2009. De studierichtingen zijn verdeeld over campussen verspreidt over heel Kenia. Voor meer informatie: http://www.muk.ac.ke/

Over de Lornah Kiplagat Foundation
De Lornah Kiplagat Foundation jaagt twee hoofddoelen en één subdoel na.
1. De belangrijkste missie is deelname aan het (basis)onderwijs voor kansarme meisjes afdwingen. 
2. Het tweede hoofddoel is getalenteerde Keniaanse studenten in de Verenigde Staten of Europa te laten studeren. De daar opgedane kennis kan vervolgens in Kenia worden gedeeld.
3. Het subdoel is hiv/aids-voorlichting geven aan de meisjes op school. 
http://www.lornahkiplagatfoundation.nl/