English (UK)Nederlands (NL-BE)
News
24-01-'10 Jozefschool Venhuizen steunt LKF

De Jozefschool in Venhuizen (NH) ondersteunt dit jaar de LKF tijdens hun jaarlijkse activiteiten.

Thema in de maand februari is; Sportiviteit en de cultuur in Afrika.

Het project zal worden afgesloten op 18 februari 2010 met een Fancy Fair.

Meer informatie is te vinden via www.bsjozefschool.nl

 
24-01-'10 Edwin van der Meer in beweging voor LKF

Na een handvol marathons en een paar keer de hele triathlon van Almere te hebben volbracht zocht en vond ik een nieuwe uitdaging: de Embrunman in de Franse Alpen op 15 augustus 2010, een van de zwaarste hele triathlons ter wereld. In het parkoers zitten 5000 hoogtemeters en de weersomstandigheden zijn vanwege de warmte meestal erg zwaar.

 

Natuurlijk hoort bij zo’n inspanning een goed doel! Het motiveert alleen maar extra om goed getraind en blessurevrij aan de start te staan en de keuze voor de Lornah Kiplagat Foundation is niet meer dan logisch.

 

Ik ben 2x langere tijd in het trainingscentrum van Lornah in Iten geweest en heb daar een geweldige tijd gehad. Omdat ik van dichtbij gezien heb hoe het leven daar is en omdat Iten veel indruk op me gemaakt heeft wordt het de hoogste tijd wat terug te doen. Ik hoop dat ik veel support mag krijgen!

 

Als je me wilt steunen kan dat door een bedrag toe te zeggen per onderdeel, (zwemmen, fietsen of lopen), per afgelegde kilometer (let wel, het zijn er 234) of voor het finishen. Mail dan naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken of kijk op www.wittekeniaan.web-log.nl. Daar kun je lezen hoe het met de voorbereidingen gaat. Uiteraard maak ik na de wedstrijd bekend hoeveel ik heb opgehaald, alvast hartelijk bedankt! Edwin van der Meer, Hellas Triathlon

 
24-01-'10 Actie William de Kaste

Veelal is het ver van je vandaan, maar vanaf vandaag is het dichtbij en behoort dit tot je eigen wereld. Je hebt nog enkele weken de tijd tot aan de belangrijke dag van 9 mei 2010.

In deze tijd kan je voor kinderen in Kenia veel gaan betekenen. Lornah Kiplagat is een loopster van wereldformaat en geeft haar hart voor de ontwikkeling van kinderen, onderwijs en sport in Kenia. Dit initiatief kan jij groot maken door een bedrag te sponsoren. De prestatie die ik lever is het lopen van de HAN KAN Marathon op 9 mei 2010.

Wil je meer weten over haar project http://www.lornahkiplagatfoundation.nl/

Voor meer informatie zie bijlage (PPT)

 
20-11-'09 Update Lornah Kiplagat Sports Academy

Het doel van de Lornah Kiplagat Foundation is om middelbare school te bouwen voor meisjes uit kans arme gezinnen. Nadat de Hoge School Utrecht samen met Lornah Kiplagat en haar man Pieter Langerhorst de plannen op papier hebben gezet volgde het belangrijkste deel: het verwerven van de grond waar de Lornah Kiplagat Sports Academy gebouwd gaat worden.
Na ruim drie jaar van uiterst moeilijke onderhandelingen heeft Lornah eindelijk het stuk grond kunnen aanschaffen. In Kenia is het iets anders als in de rest van de wereld. Wanneer men op het platteland een stuk grond wil kopen moet je dit ruilen voor een ander stuk grond. Bijvoorbeeld: het stuk grond waar de school op komt is 10 hectare groot, dan willen de eigenaren een stuk grond van 20 hectare ervoor terug op een andere lokatie. Lornah heeft drie jaar geleden al een groot stuk grond aangeschaft voor dit doel. Echter, elke keer wanneer men tot overeenstemming kwam, kwam men weer terug op de afspraken. Afgelopen week echter is Lornah toch tot overeenstemming gekomen en de aankoop is een feit.
Het stuk grond ligt op 2 kilometer van Iten waar Lornah's High Altitude Training Centre is gevestigd.

Afgelopen week hebben een aantal mensen die erg nauw samenwerken met de Lornah Kiplagat Foundation de grond bezocht en grond monsters genomen. O.l.v. Prof. Dr. Ir. Cox Sitters, geeft les aan de Moi University in Eldoret, Kenia,  wordt het stuk grond gemeten en aan de hand daarvan gaat architect Rempt van der Donk een masterplan maken wat in Februari 2010 klaar is. De grond monsters zijn inmiddels in Nederland en worden geanalyseerd door een steen fabriek. De hoop is dat de grond geschikt is om stenen van te maken. Het idee is ter plekke van de grond stenen te maken.

Vanaf nu zullen we op deze website nauwgezet de ontwikkelingen volgen van de plannen voor de Lornah Kiplagat Sports Academy.

 

 

 

 
29-06-'09 Lornah Kiplagat Foundation bouwt nieuw onderwijs- en sportcomplex in Kenia

Utrecht, 22 juni 2009 - De Lornah Kiplagat Foundation gaat in het dorp Iten bij de stad Eldoret in West-Kenia een middelbare kostschool bouwen voor kansarme meisjes uit Kenia. De school, met bijbehorende campus en sportfaciliteiten, gaat onderwijs, sport en onderdak bieden aan 220 meisjes. De school gaat de meisjes een middelbare schoolopleiding bieden, die qua niveau vergelijkbaar is met havo/vwo in Nederland. Het complex moet in 2012 de deuren openen.

 

kjg

Het project is een initiatief van Lornah Kiplagat en haar man/manager Pieter Langerhorst. Voor het project krijgt de Lornah Kiplagat Foundation medewerking van minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en wordt samengewerkt met Top Class studenten van de Hogeschool Utrecht; er is een samenwerking gestart met de Faculteit Economie en Management van deze hogeschool.

 

"We kiezen bewust voor meisjes, omdat het weinige geld dat de bevolking van Kenia beschikbaar heeft voor onderwijs over het algemeen naar jongens gaat. Meisjes vallen meestal buiten de boot", zegt initiatiefneemster en topatlete Lornah Kiplagat. "Ik beheer op dezelfde plek in Iten naast ons High Altitude Trainings Centre al enige jaren een educatief verblijf met sportfaciliteiten en we weten dus uit ervaring hoe succesvol dit concept werkt. In de afgelopen jaren zijn 42 studenten op deze wijze naar de Verenigde Staten of Europa gegaan om verder te studeren. Deze studenten zijn dankzij ons project een succesvolle sportcarrière begonnen of hebben een baan gevonden."

 

"We zijn bijzonder blij dat minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking enthousiast is over ons project. Onze eigen fondsen zijn niet voldoende om het project geheel vanuit de Foundation te kunnen financieren. Om deze reden zijn we nog druk opzoek naar sponsoren", aldus projectmanager Pieter Langerhorst. Uiteraard nodigen we alle Nederlanders uit om vaste donateur te worden of een eenmalige bijdrage te leveren via de website van de Lornah Kiplagat Foundation."

De grond waarop de school zal worden gebouwd zal worden geschonken door de Lornah Kiplagat Foundation. De lokale Keniaanse architect Danstan Obanyi is bezig met de afronding van het ontwerp voor de campus met onderwijs- en sportfaciliteiten.

 

Voor de uitvoering van het project werkt de Lornah Kiplagat Foundation samen met de Faculteit Economie en Management van de Hogeschool Utrecht. Zes getalenteerde Top Class-studenten werken als stageproject een conceptplan uit. Top Class is een honoursprogram voor excellente studenten. Deze hebben inmiddels een bezoek gebracht aan de locatie van de nieuwe school en de al bestaande faciliteiten van Lornah Kiplagat in Iten.

"Voor onze studie een uitermate leerzaam, praktijkgericht en enthousiasmerend project, met uiteindelijk een prachtig en nuttig resultaat", zegt student Jan Bart van Male. "Bovendien hebben we tijdens ons bezoek aan Kenia in korte tijd enorm veel geleerd over cultuurverschillen, communicatievaardigheden en verschillende manieren van zakendoen."

Maandag 22 juni zijn de plannen van het project gepresenteerd.

Deze presentatie werd geopend door de voorzitter van de Lornah Kiplagat Foundation, dhr. Cees Pronk. “Voor ons is dit een historisch moment, onze droom begint vormen te krijgen en is een verdere stap op weg naar de realisatie van de Lornah Kiplagat Sportsacademy” , aldus Pronk. “De onlusten in Kenia hebben ons nog verder gesterkt in de noodzaak van ons project. En mede door het partnership met de Hogeschool van Utrecht zal de Sports Academy een uniek project worden met hoogwaardige kwaliteit”, volgens Pronk.

De ambassadeur Millenniumdoelen van het Ministerie, mevr. Kitty van der Heijde voegde daar de volgende woorden aan toe. “Als ministerie zijn wij zeer content met dit soort plannen ontwikkelingen. En dit project voldoet volledig aan een aantal Millenniumdoelen. Het enthousiasme van de Lornah Kiplagat Foundation spreekt ons bijzonder aan. Met name de gedrevenheid en vasthoudendheid van Lornah Kiplagat valt ons bijzonder op”, aldus mevr. Kitty van der Heijde.

Voor de ambassadeur van Kenia, Professor Rono, was dit ook een bijzonder moment. Zij vertelde “ Het is voor Kenia bijzonder belangrijk dat dit soort initiatieven worden ontwikkeld.. Ik ben bijzonder trots op Lornah Kiplagat dat zij d.m.v. haar manier van denken en doen Kenia op deze manier wil helpen in de verdere ontwikkeling. Zeker gezien het feit dat de combinatie sport en educatie uitstekende middelen zijn. Ik wens de Lornah Kiplagat Foundation dan ook veel succes toe in de verdere implementatie van dit project”.

De volgende sprekers waren de architect en het projectteam van de Faculteit Economie die de inhoudelijke plannen presenteerden.

 

Business Concept LKSA 12 June v1

 
20-04-'09 Vrieling Hardenberg City-run loopt 2100 Euro bijelkaar

Hardenberg-De organisatie van de Vrieling Hardenberg City-run kon vrijdagavond 17 april een respectabel bedrag overmaken aan de Lornah Kiplagat Foundation. De succesvolle vijfde editie van deze hardloopwedstrijd in Hardenberg leverde een bedrag op van maar liefst 2100 Euro.Dit bedrag werd na de 1 K Runaway door dhr Rempt van der Donk namens de LKF met een symbolische cheque in ontvangst genomen. 

Goed doel 
De organisatie van de Vrieling Hardenberg City-run kiest elk jaar een goed doel uit.  Een euro van het inschrijfgeld wordt besteed aan het goede doel. De organisatie van de vijfde Vrieling Hardenberg City-run ondersteunt dit jaar de Lornah Kiplagat Foundation. De stichting van de Nederlandse wereldtopper zet zich in voor het onderwijs aan Keniaanse meisjes. Deelname aan het basisonderwijs is in Kenia niet zo’n vanzelfsprekendheid als in de westerse wereld. Vooral meisjes krijgen niet altijd de kansen die zij zouden moeten krijgen. Door de grote samenstelling van de meeste gezinnen is het voor de ouders vaak onbetaalbaar om alle kinderen naar school te laten gaan. Meestal worden daarom slechts de jongens gestuurd en zijn de meisjes het kind van de rekening. Een gemiste kans vindt Lornah Kiplagat. ,,Ik denk dat je de immense problemen in Kenia alleen met onderwijs kunt tackelen. Educatie is de sleutel tot de oplossing en de deelname van meisjes is daarbij onontbeerlijk. Hoe meer meisjes studeren, hoe zelfstandiger ze worden. Mijn hoop is dat deze meisjes aansluitend goede banen krijgen en zo iets terug kunnen doen voor hun gemeenschap”.  

Aidsvoorlichting 
De stichting geeft vervolgens ook geld uit aan aids voorlichting in Kenia. In het verlengde van onderwijs ligt aidsvoorlichting, waar in Kenia (ook onder leraren en docenten) nog altijd een taboe op rust. 

 

www.hardenbergcityrun.nl

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL